• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haydarah1212
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905343503067
  • https://www.youtube.com/channel/UCIDtgVbhw5jRS3GRD6c0H7g

EHLİBEYT İLE KUR'AN İLMİ DERNEĞİ (EHLİKURAN) 
HATAY - İMAM HÜSEYİN (a.s.) MESCİDİ

Usul'u Din
Peygamberler
Rüya Tabirleri
SADIK AÇIKGÖZ
sadiktekkus@gmail.com
Orucun Faydaları
18/05/2019
 1- ORUCUN SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

1- SİNDİRİM SİSTEMİ: Kişi normal günde bilinçsiz bir şekilde sürekli yeme eyleminde bulunduğu için sindirim sisteminin dengesini bozmaktadır. Bağışıklık sistemi kontrolsüz çalıştığı için birçok hastalığa davetiye çıkarmakta, çok yemenin getirmiş olduğu sorunlar ise vücudun dengesini bozmaktadır.
Oruç zamanında belirli saatlerde yenilen yemekler sindirim sisteminin filtresini yormayıp aksine düzene sokmaktadır.  Oruç tutmak sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayarak, daha sağlıklı kalori yakmayı sağlar. Sindirim sistemi sağlığı iyi olmayan kişilerde özellikle Oruç, gıdaların enerjiye dönüştürülmesi ve yağ yakımına ciddi katkıda bulunmaktadır.
 
2- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ: Oruç, bağışıklık sistemin gereksiz çalışmasının engeller ve yenilenmesine katkı sağlar. Yabancı ve zararlı maddelerin vücuda daha az girmesini sağlar, iltihabı azaltır ve kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır. Vücudun zararlı toksinlerden arınmasına da yardımcı olmaktadır.
 
3- YAĞ YAKIMI: Oruç tutarken yağ enzimleri harekete geçer ve antrenman yapıyormuş gibi daha çabuk ve hızlı yağ yakımı sürecine girer. 30 gün sonrada bu periyoda alışan vücut oruç tutmasanız da hızlı yağ yakımı etkisini uzun süre daha devam ettirir. Aynı zamanda mide asidini azaltır.
 
4- KARACİĞERE FAYDASI: Oruç tutarken karaciğer metabolik aktivitelerini, normal günler dışında daha yoğun yapar ve bu da vücuda yarar sağlar. Glikojenoliziz, oruçluyken devreye girer ve daha fazla çalışarak, kilo almayı engeller. Aynı zamanda karaciğer hücreleri vücudu zehirli maddelerden temizler. Karaciğer yağlanması azalır.
 
5- KAN DOLAŞIMI: Oruçluyken kan dolaşımı daha hızlı çalışır. Sindirim sistemi bölgesine daha az miktarda kan giderken, diğer bölgeler daha fazla kan enjektesi alımı sağlar. Bu da kolesterol ve obezitenin yol açmış olduğu sorunları ortadan kaldırmış olur. Böylelikle Obezite, yağlanma, kolesterol, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya katkı sağlar.
 
6- PANKREAS: Oruç tutan kişinin pankreası dinlenme dönemine girdiği için, hastalığın yol açmış olduğu reaksiyonlar aza indirgenir. Pankreas yüksek glikoz miktarını dengelemek için daha fazla çalışmayacaktır. Ve aşırı derecede insülün salgılamasına neden olmayacaktır.
 
7- BÖBREK: Böbrekler vücudun kaybetmiş olduğu su miktarını dengede tutmak için daha fazla çalışır ve görevini daha yoğun yapmaya başlar. Böylece görevini sürekli yerine getirdiği için fonksiyonlarını yitirmesi engellenir. Aynı zamanda böbrek taşı oluşumunu önler.

8- TANSİYON: Tansiyon hastalarının düşmanı olan tuz faktörü de yine oruç sayesinde azaltılır. Su kullanımı da az olacağından tansiyon tedavisi için olumludur.
 
9- İNSÜLİN SAĞLIĞI:  Oruç, oruç tutulmayan dönemlerde kanda şeker seviyesini dengelemektedir. Araştırmalar, oruç esnasında, hücrelerin kandan daha fazla glikoz alımı noktasına uyarılar gönderdiğini ortaya koymaktadır, bu durum insülin sağlığına olumlu etki etmektedir.
 
10- ZİHİNSEL FONKSİYONLARI ARTTIRIR: Bilimsel araştırmalar Orucun zihinsel fonksiyonları arttırdığını ortaya koymaktadır. Beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını destekleyen oruç, bu işleve yardımcı olarak kimyasalların salgılanmasını sağlar. Bunun yanında, Oruç parkinson ve alzheimer gibi zihinsel hastalıklara karşı koruyucu rol oynamaktadır.
 

Yeni Metot, Oruç. Alexis Sofor
"Oruç aracılığıyla tedavi metodu öylesine mucizeler yaratmaktadır ki bu metodun uygulanması hâlinde pratik ve cerrahi tıp alanında birçok metot değişikliği meydana geleceği kesindir. Çünkü oruç tıp bilimine yepyeni ufuklar açmakta ve hastalıklarla mücadele alanında bu bilime çok etkili bir silah kazandırmaktadır.
Bu, çok değişik şekillerde kullanılabilen ve çeşitli hastalıkların tedavisini mümkün kılabilecek bir silah olup çeşitli hastalıklara neden olan birçok şeyle mücadele ve birçok hastalığı iyileştirme alanında olumlu sonuçlar vermiş, istenen amaca ulaştırmıştır." 
 
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı,
Sindirim sistemi dinlenmekte olduğu için, vücutta diğer organların kanlanması ve çalışma verimi artıyor. Şeker hastalarında kan şekeri kontrolü, hipertansiyon hastalarında kan basıncı kontrolü kolaylaşıyor.
Kanda yağ düzeyleri düşüyor, yararlı kolesterol yükseliyor. Vücutta depolanmış yağlar eriyor, birkaç kilo zayıflanıyor. Kemik iliği uyarılıyor, kan yapımı artıyor. Vücut birikmiş zararlı maddelerden temizleniyor, bağışıklık sistemi güçleniyor. Kalp, damar, kanser gibi hastalıklara karşı direnç artıyor” dedi.
 
 
2- ORUCUN PSİKOLOJİK FAYDALARI:
Oruç fiziki olarak sağlığa faydalı olduğu gibi, ruhen kişinin zinde kalmasına yardımcı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir realitedir. Psikoloji alanında 21. Yüzyılın en önemli doktorları arasında gösterilen Dr. Otto Buchinger oruç hakkında, ‘‘ oruç tutmak, ameliyatsız, en önemli biyolojik tedavi yöntemidir’’ demektedir. Ki, Almanya’da oruç tutmayı önererek bir çok hastayı iyileştirmiştir.
 
1- Oruç, insanın hayatını disiplin altına alır.
2- Oruç, insanın iradesini eğitir ve kötü şeylere bağlanmamasını sağlar.
3- Oruç, vicdan denilen insanın manevi değerini ustaca geliştirir.
4- Oruç, Allah’a olan imanın anlamına varmayı sağlar.
5- Oruç, ilahi sevgi ve saygıyı içten dışa dıştan içe yansıtır.
6- Oruç, Yüce Allah ile beraber olmanın ve O’na kulluğun zevkini artırır.
7- Oruç, haram ve şüpheli lokmanın kapıdan içeri girmesine engel olur.
8- Oruç, kul hakkını en güzel ölçü ve biçimde korumayı öğretir.
9- Oruç, insana zorluklara karşı sabırlı olmayı öğretir.
10- Oruç, insanın zorluk ve sıkıntılar karşısında da manevi lezzetlerin alınabileceğini öğretir.
 
 
 3- ORUCUN TOPLUMSAL VE SOSYAL FAYDALARI
 
1– FAKİR VE ZENGİN EŞİTLİĞİ: İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur:
           “Oruç tutmanın sebebi şudur ki oruç sebebiyle zengin ve fakir eşit olurlar. Zira zengin açlığın sıkıntısını bilmez ki fakire merhamet etsin. Zira zengin insan bir şey istediğinde onu temin edebilme gücüne sahiptir. Bu yüzden aziz ve celil olan Allah istedi ki yaratıkları arasında eşitlik  ve açlık zorluğunu ve sıkıntısını zengin de tatsın ki zayıflara acısın ve aç kimseye merhamet etsin.” Bihar, 96/371/53
Şüphesiz bu ayda Fakirlere yardım elini uzatmak isteyen ve sıkıntılarını gidermeye çalışan, toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunmaya çalışanların sayısı artar.
 
2– İFTAR SOFRALARI: Ey insanlar! Kim bu ayda mümin bir oruçluya iftar verirse sanki Allah katında bir köle özgür bırakmıştır ve Allah onun geçmiş günahlarını da bağışlayacaktır. Ashaptan birisi: “Ey Allah’ın Resulû! Hepimizin buna gücü yoktur.” deyince, Resulullah şöyle buyurdu: “Cehennemden kendinizi sakındırın, bir hurmayla dahi olsa, bir içim suyla bile olsa cehennem ateşinden korunmaya çalışın.” Oruç tutan ailenin üyeleri birlikte sahura kalkar, birlikte iftar ederler. Ramazan ayında kurulan iftar ve sahur sofraları, toplumdaki bireyleri birbirine yakınlaştırır.

3- ŞEFKAT VE MERHAMET: Oruç, insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek bunun topluma sevgi ve yardım şeklinde yansımasını sağlar.

4- ÇALIŞANLARIN İŞ YÜKÜNÜN AZALMASI: Ey İnsanlar! Kim bu ayda elinin altında olanlara kolaylık sağlar ve işlerini hafifletirse Allah da onun hesaplarını kolaylaştırır.
 
5- SUÇLARIN AZALMASI: Kim bu ayda başkalarına kötülük etmekten kendini korursa Allah da görüşme gününde ona karşı gazabının önünü alır.
İstanbul’da 2011 yılı Ramazan ayında asayiş olayları % 19 oranında azaldı.
adam öldürme suçu % 36, adam yaralama % 21, gasp % 34,
iş yerinden hırsızlık % 16, evden hırsızlık % 15, kapkaç % 12 oranında düştü.
Cana ve mala karşı işlenen suçlar, toplamda % 19 oranında azaldı.
 
6- YETİMLERE İKRAMDA BULUNULMASI: Kim bu ayda bir yetime ikramda bulunursa, Allah kendisine kavuştuğunda ona ikramda bulunur.
 
7- AKRABA ZİYARETLERİNİN ARTMASI: Bu ayda yakınlarına sılayı rahimde bulunan kimseye Allah merhamet eder. İlişkisini kesen kimseyi de kıyamet gününde kendi rahmetinden mahrum kılar.
 
8– ALKOL VE SİGARA TÜKETİMİ: Ramazan ayında oruç ve alkol tüketiminde ciddi oranda bir azalma görülür.
 
9- RAMAZAN BAYRAMI: Orucun bitiminden sonra yaşanan bayramlar, neşe, sevinç, sevme, sevinme ve sevindirme günleridir. Toplumun milli birlik ve beraberlik duygularının zirveye ulaştığı, dayanışma ve kaynaşmanın daha yoğun yaşandığı müstesna zaman dilimleridir. Anne babaların, büyüklerin, hastaların, komşuların, akraba ve dostların ziyaret edilerek Allah’ın rızasının kazanıldığı hayır günleridir.
 
10– FİTRE VE ZEKAT: Ayrıca dinimizin emrettiği mali ibadetlerden biri olan fitre bu ayda verilir. Zenginler zekâtlarını bu ayda vermeye özen gösterirler. Bu durum toplumda büyük bir yardımlaşma ve dayanışma ortamı oluşur.
 

 4- ORUCUN DİNİ FAYDALARI
 
1– ORUCUN SEVABI: Resulullah (s.a.a): “Allah-u Teala buyuruyor:
           “İnsanoğlunun oruç hariç bütün iyi amelleri kendisi içindir; ama oruç benim içindir ve ben mükafatını vereceğim.”  Bihar-ul Envar, cilt.93, sayfa 257, Meheccet-ul Beyza cilt. 2, sayfa 121
 
2– ORUÇLUNUN NEFESİ ZİKİRDİR.
 
3– ORUÇLUNUN UYKUSU İBADETTİR.
 
4– ORUÇLUNUN AMELİ MAKBULDUR.
 
5– ORUÇLUNUN DUASI KABUL EDİLMİŞTİR.
Yukarıdaki dört madde peygamber efendimizin ŞABANİYE HUTBESİ’nde yer almaktadır.
 
6– CENNETİN REYYAN KAPISI: Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur:
“Cennetin Reyyan adında bir kapısı vardır ki oradan sadece oruçlu kimseler geçer.” A'lam'ud Din, 279
 
7– YAKİNE ULAŞMA: Mirac hadisinde şöyle yer almıştır:
“Peygamber (s.a.a) şöyle arzetti: “Ey Rabbim! Orucun mirası nedir?” Allah şöyle buyurdu: “Oruç hikmeti, hikmet marifeti ve marifet ise yakini miras bırakır. Kul yakine ulaşınca da artık gece veya gündüzünü nasıl geçireceğini, zorluk yoksa kolaylık içinde mi olacağını önemsemez.” Bihar, 77/27/6
 
8– HALİLULLAH MAKAMI: Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur:
"Her kim ramazan ayını susarak oruç tutar da, kulağını, gözünü, dilini, şehvetini ve vücudunun organlarını yalandan, haramdan ve gıybetten Allah'ın rızası için korursa, yüce Allah onu kendine yakın kılar, öyle ki o adam Hz İbrahim Halilullah'a (onun makamına) erişir ve onunla birlikte olur." Vesail'uş-Şia, c.7, s.117
 
9– ORUÇ KALKANDIR: Resulullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Oruç tut, zira oruç ateş karşısında bir kalkandır. çlüm anında karnının aç olmasına güç yetirebilirsen öyle yap.” [Deaim'ul İslam, 1/270]
 
10– NEFİS TEZKİYESİ: Oruç tutma suretiyle nefis kendini şehvetlerden ve lezzetlerden uzak tutarak, kemale doğru bir adım atar.
 
"Oruç tutun ki sağlam ve sıhhatli olasınız." 1- Bihar'ul-Envar, c.96, s.255
 
"Mide bütün hastalıkların kaynağıdır. Açlık ise, bütün ilaçların başıdır." 2- Sefinet'ul-Bihar, Tıbb mad.
 
Kendileri oruç tutmamakla yetinmeyip başkalarının da oruç tutmasını engelleyen ve orucun ülsere yol açtığını sanan bazı mideperestlerin bu iddiaları tamamen geçersiz ve asılsızdır. Bu tür saçma yalanlar, tembel ve midelerinin esiri olan zavallıların tek bahaneleridir. Böyleleri insanoğlunun özelliği olan azim ve iradeden yoksundurlar.
 
SADIK AÇIKGÖZ

 


1520 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Mukatta Harfler Ne Anlama Gelmektedir? - 20/01/2018
Mukatta Harfleri İmam Ali'nin (a.s.) yoluna işaret etmektedir.
Kur'an'da Matematiksel Açıdan 12 İmam - 23/12/2017
İnancımıza göre peygamber efendimiz Hz. Muhammed’den (s.a.a.) sonra onun hak halife, vekil ve vasileri 12 imamdır.