• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Haydarah1212
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905343503067
  • https://www.youtube.com/channel/UCIDtgVbhw5jRS3GRD6c0H7g

EHLİBEYT İLE KUR'AN İLMİ DERNEĞİ (EHLİKURAN) 
HATAY - İMAM HÜSEYİN (a.s.) MESCİDİ

Usul'u Din
Peygamberler
Rüya Tabirleri
İBRAHİM KANADLI
yusuf_ibrahim_kanadli@hotmail.com
İlim İle Cihat
15/11/2017
İLİMLE CİHAT:

Nefis tezkiyesinden sonra cihadın ikinci kısmı ilimle cihattır. Yüce Rabbimizin Kur’an’da ilk emri “Yaradan Rabbinin adıyla oku”, (Alak 1-2) şeklinde olmuştur. İlimle cihadın gerçekleşebilmesi için, kişinin ilim ehlinden olması gerekir. İlim ehli olmanın yolu da kitap okumaktan geçer. Zira kitap okuyan insan, hayata başkalarının gözüyle bakabilme fırsatını kazanır. Kitap okumak insana geniş bir bakış açısı kazandırır.

Dinimizin ilk emri oku, olmasına rağmen dünyada kitap okuma konusunda yapılan analizlerde, küfürle itham ettiğimiz milletlerin bu ilahi emre bizlerden çok daha iyi uyduğunu görmekteyiz. Yapılan araştırmalarda ülkemiz insanı başta olmak üzere İslam coğrafyasında günlük ihtiyaçlarda kitap okumanın 235. sırada olduğu saptanmıştır. Televizyon seyretmeye günde 6 saat, internete de 3 saat ayırırken kitap okumaya ayırdığımız süre sadece 1 dakikadır. Dünyada ilk emri oku olan başka bir din yokken, bu yüce dinin tabileri olarak kitap oku konusunda bu durumda olmamız içler acısıdır. Ülkemizde diyanet işlerinin yaptığı araştırmada yayımlanan kuran meallerinin sadece %7’sinin okunduğu tespit edilmiştir. Bu çağda okuma alışkanlığının bu kadar düşük olduğu bir toplumun ilimle cihatta bulunması mümkün değildir.

Okuma alışkanlığının artması için yetkililerin halkla beraber el ele vererek kampanya seferberliğinde bulunması yararlı olacaktır.
İmam Cafer Sadık (a.s.) ilim cihadı yolunda atılması gereken adımları dörde ayırmıştır. Bunlar; öğrenmek, öğrendiğinin doğruluğundan emin olmak, sonra amel etmek, en sonda da öğretmek şeklinde olmuştur. İlim cihadında başarılı olmak bu dört aşamaya bağlıdır. İslam’da bazı farzlardan sorumlu olmak için maddi imkân, bazılarında sağlık, bazılarında da cinsiyet şartı aranırken, ilim tahsil etmek ve ilimde cihatta bulunmak herkese farzdır. Peygamber efendimiz “İlim tahsil etmek her mümin erkek ve kadına farzdır” diye buyurarak her iki cinsiyeti eşit miktarda sorumlu tutmuştur.
Bir milletin daima ilerleme kaydetmesi, ilim alanında yapacağı cihada bağlıdır. İlim tahsil etme konusunda sorumsuz davranan bir milletin gelişme gibi bir şansı olmadığı gibi bunun vebalini dünyada zilletle ahirette de pişmanlık ile ödeyecektir.  Böyle bir bedel ödemekten kurtulmamız için Hz. Cafer Sadık (a.s.) bizleri şu tarihi sözlerle uyarmıştır. “İlim tahsil etme meşakkatine sabretmeyen kişi cehaletin zillet ve şekavetine sabretmek zorunda kalır.” Geleceğimiz olan çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesi eğitime vereceğimiz önem ve yapacağımız yatırımlarla mümkündür. Aksi halde tüketici taklitçi bir toplum olmaktan öteye gidemeyiz. İlimle cihat edebilmek imam Ali’nin ilmi beşikten mezara isteğiniz sözünün doğrultusunda hareket etmekle mümkün olacaktır… bir sonraki yazımız malla cihat konusunu ele alacağız… esenlikle kalınız.


468 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DOSTLARIMIZIN ÜZERİMİZDEKİ ETKİSİ - 22/01/2021
İnsanın hayatını, görüşlerini, seçimlerini şekillendiren en önemli özelliği sahip olduğu karakteridir.
NÜBÜVVET - 20/01/2021
İşte biz, Resulleri birbirlerine böylece üstün kıldık. Bazıları Yüce Allah’la konuştu. Bazılarını derece olarak yücelttik. İsa’yı da ‘Ruhu-l Kudüs’le destekledik.
Hz. Fatıma’nın (a.s) Mezarı - 18/01/2021
“Kim Fatıma’yı (a.s) tanırsa Kadir gecesini idrak etmiştir”
Mail İle Cihat - 22/12/2017
Bütün cihat çeşitlerinin yapılabilmesi için belirli bir maddi sermayeye ihtiyaç vardır.
Yaratılma Gayemiz - 20/12/2017
Felsefenin cevabını aradığı sorular arasında en meşhur olanlarından bir tanesi de yüce Allah’ın insanı niye yarattığıdır.